Ambassade van België in Panama

België in Panama

Welkom op onze website!
 

Reisbeperkingen door de Covid-19-pandemie

Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met u naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat u zelf kunt doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl.

 
Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op
panama@diplobel.fed.be of telefonisch op +507 301 14 38. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten en volg het reisadvies.

Als u symptomen heeft of als u vragen heeft over COVID-19 in Panama, kunt u 169 bellen of bellen via het WhatsApp-nummer +507 6997 2539. U kunt ook op de hoogte blijven via de Facebook- en Twitter-pagina's van het Ministerio de salud de Panama.

Zoals minister Goffin opmerkte in zijn brief van 17 maart, staan we voor uitzonderlijke omstandigheden en is soms wat geduld nodig. Alvast bedankt voor uw begrip.

Ons team doet er alles aan om u te helpen. Door te registreren op Travellers Online blijft u op de hoogte van mogelijke opties om naar België terug te keren, inclusief commerciële vluchten.

Voor vluchten gecharterd door een ander land dan België in het kader van het mechanisme voor civiele bescherming van de Europese Unie, moet u er rekening mee houden dat het aantal beschikbare plaatsen voor Belgische burgers de exclusieve bevoegdheid is van de staat die deze vlucht organiseerde. Als er niet genoeg plaatsen zijn om alle Belgen die dat wensen terug te brengen, wordt prioriteit gegeven aan de meest kwetsbare landgenoten (gezondheid, ernstige aandoeningen) of degenen die reizen met zeer jonge kinderen.

Als u toch wat langer dan verhoopt in het buitenland moet blijven, weet ook dat er in vele landen Belgische expats zijn die nuttige tips of tijdelijke oplossingen op de groep #BelgenVoorElkaar delen.

 

U bent een Belg die onlangs naar Panama is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de Ambassade in Panama Stad? U reist als toerist door Panama en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen?

Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Panama gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.

 

Brief minister aan Belgen in het buitenland

 

AMBABEL PANAMA FLASH

 20.03.2020

Beste landgenoten,

U heeft zich geregistreerd bij onze app Travellers Online om ons uw reis naar Honduras en El Salvador te laten weten.

Zoals u weet, hebben de Hondurese autoriteiten op 15 maart aangekondigd dat alle land-, zee- en luchtgrenzen gedurende ten minste zeven dagen zullen worden gesloten om verspreiding van het COVID-19-coronavirus te voorkomen. Deze maatregel wordt waarschijnlijk verlengd. Ook in El Salvador hebben de autoriteiten op 11 maart 2020 een verbod opgelegd aan alle buitenlanders om hun grondgebied gedurende 21 dagen binnen te komen, om de epidemie van het coronavirus te voorkomen (dwz tot 2 april, tenzij de maatregel wordt verlengd ). Land- en luchtgrenzen zijn gesloten.

U begrijpt dus dat er momenteel geen mogelijkheden zijn om deze landen te verlaten en naar Europa toe te treden. Er zijn momenteel geen maatregelen voor repatriëring of humanitaire vlucht gepland door de Belgische staat of door andere lidstaten van de Europese Unie, hoewel sommigen op deze sporen werken. Je moet dus geduld hebben. We hebben continu contact met onze Europese collega's ter plaatse en we houden u uiteraard op de hoogte van eventuele ontwikkelingen.

We nodigen u uit om de maatregelen van de lokale autoriteiten te respecteren en op de hoogte te blijven via de lokale pers en via ons reisadvies - https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reis...

Onze honoraire consulaten kunnen u ook helpen met meer praktische zaken - https://panama.diplomatie.belgium.be/nl/ambassade-en-consulaten

Laat het ons weten door deze e-mail te beantwoorden als je een alternatief hebt gevonden om naar België terug te keren.

Met vriendelijke groeten,

Ambassade van België

Panama

 
AMBABEL PANAMA FLASH

20.03.2020

Beste landgenoten,

U heeft zich ingecheckt via onze app Travellers 'online om ons te informeren over uw reis naar Guatemala.

Om de verspreiding van het COVID-19-coronavirus te voorkomen, is de toegang tot Guatemala sinds 16 maart om middernacht voor alle buitenlanders verboden en zijn alle grenzen theoretisch gedurende 2 weken gesloten. We bevestigen echter dat het nog steeds mogelijk is om het land over landgrenzen naar Mexico te verlaten en dat er eenmaal in Mexico geen quarantaine is. U kunt dus zonder problemen naar de luchthaven van Mexico City en een vlucht naar Europa nemen.

Om bij de grens met Mexico te komen, informeren wij u dat een reisbureau - Grupo turistico Cuayacan - waarin een landgenoot werkt, voor het vervoer van bussen van Guatemala-Stad of Antigua naar de grenspost kan zorgen van El Carmen tot Mexico. De kosten bedragen ongeveer $ 770 voor een bus met maximaal 20 passagiers naar Mexico - gedeeld door het aantal passagiers - of $ 670 voor een bus met maximaal 15 passagiers. Bussen kunnen om gezondheidsredenen slechts op 50% van hun capaciteit rijden. Dit bureau kan u helpen bij het voorbereiden van een andere bus over de grens om uw reis naar Mexico City voort te zetten. Als alternatief kunt u een binnenlandse vlucht van Tapachula naar Mexico-stad nemen.

Onze landgenoot Thomas Peeters, die momenteel ter plaatse is, stelt voor om het vertrek van de groep te coördineren met de dienst. Elke bus vertrekt zodra deze vol is. Thomas kan u op uw verzoek toevoegen aan de WhatsApp-groep via het volgende nummer - +502 46159768

We benadrukken dat als u door de Verenigde Staten reist, u een ESTA in orde nodig heeft. Het wordt alleen afgegeven aan Europese burgers die NIET in Europa hebben verbleven in de 14 dagen voorafgaand aan hun doorreis in de Verenigde Staten. Voor doorvoer via Canada (met ETA in orde) accepteren alleen de luchthavens van Montreal, Toronto, Calgary en Vancouver nog internationale commerciële vluchten.

We nodigen je uit om op de hoogte te blijven via de lokale pers en via ons reisadvies -  https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen  

Laat het ons weten door deze e-mail te beantwoorden als je een alternatief hebt gevonden om naar België terug te keren.

Met vriendelijke groeten,

Ambassade van België

Panama

 
AMBABEL PANAMA FLASH

19.03.2020

Gelieve deze e-mail te negeren als u zich al buiten de regio bevindt.

Beste landgenoten,

U heeft zich ingecheckt via onze app Travellers 'online om ons op de hoogte te stellen van uw reis naar Panama, Nicaragua en Costa Rica.

Om de verspreiding van het COVID-19-coronavirus te voorkomen, kondigen de lokale autoriteiten van Panama aan dat vanaf zondag 22 maart 2020 om middernacht en voor een periode van 30 dagen verlengbaar, alle commerciële vluchten zonder uitzondering worden opgeschort. Dit lijkt ook te gelden voor eenvoudige transitvluchten door Panama. Dit besluit betreft dus mogelijk degenen in Nicaragua en Costa Rica die na 22 maart een vlucht met doorreis via Panama zouden hebben geboekt.

We raden u daarom aan om, als uw vlucht na deze datum is gepland en als u het land wilt verlaten, de vertrekdatum te vervroegen, zelfs als u van luchtvaartmaatschappij moet veranderen. We raden u aan om zoekmachines te gebruiken als www.skyscanner.com  Retours zijn altijd mogelijk via Colombia, Mexico, Cuba en Canada, op voorwaarde dat u een formeel ETA-formulier heeft. We zijn ons er terdege van bewust dat veel vluchten vol zijn en dat de prijzen enorm stijgen.

Als u vóór deze datum het Panamese grondgebied niet hebt kunnen of kunnen verlaten, raak dan niet in paniek. Jullie zullen geduld moeten hebben, totdat oplossingen kunnen worden gevonden, hopen we zo snel mogelijk. Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin heeft een open brief geschreven aan Belgen in het buitenland als reactie op de huidige crisis. Je kunt het vinden via deze link – https://twitter.com/PhGoffin/status/1240346781919174658?s=20

We nodigen je uit om op de hoogte te blijven via de lokale pers en via ons reisadvies - https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/panama

Laat het ons weten door deze e-mail te beantwoorden als je een alternatief hebt gevonden om naar België terug te keren.

Met vriendelijke groeten,

Ambassade van België

Panama

 
AMBABEL PANAMA FLASH

19.03.2020

Gelieve deze e-mail te negeren als u al buiten Costa Rica bent.

Beste landgenoten,

U heeft zich ingecheckt via onze app Travellers 'online om ons op de hoogte te stellen van uw reis naar Costa Rica.

In Costa Rica is het vanaf 18 maart om middernacht tot 12 april om dezelfde tijd niet meer mogelijk voor buitenlanders om het land binnen te komen. Het land verlaten is altijd mogelijk, mits de luchtvaartmaatschappijen hun vluchten behouden. Landgrenzen zijn ook gesloten.

We geven u hieronder een overzicht van vluchten die door een Europese luchtvaartmaatschappij moeten worden uitgevoerd:

-Edelweiss heeft vluchten op 20, 22 en 27 maart; geen vlucht na de 29 maart

-Lufthansa heeft vluchten op 19 en 22 maart en schort vluchten op na 26 maart

-Iberia heeft nog geen mogelijke schorsing gemeld

-KLM voert alleen vluchten uit tot zondag 22 maart

-Air France voert alleen vluchten uit tot  23 maart

-British Airways in Gatwick vliegt op 19, 21, 24 en 26 maart. We weten het daarna niet.

Als uw vlucht niet tussen deze data / luchtvaartmaatschappijen valt, raden we u aan een ander ticket te boeken. Vertrouw niet op uw nieuwe boeking die mogelijk opnieuw wordt geannuleerd. Tot op heden (19.03, 09.30 uur) zijn retouren in Europa nog steeds mogelijk met een vlucht (Copa, Avianca, ...) via Cuba, Mexico, Colombia en Canada, op voorwaarde dat u het ETA-document online aanvraagt. U zult waarschijnlijk een paar dagen moeten wachten om te kunnen reizen, aangezien veel vluchten vol zijn.

Doorvoer door de Verenigde Staten is theoretisch mogelijk, hoewel sommige passagiers niet mogen instappen. U moet een goede ESTA hebben. Het wordt alleen afgegeven aan Europese burgers die NIET in Europa hebben verbleven in de 14 dagen voorafgaand aan hun doorreis in de Verenigde Staten.

Wij nodigen u uit om contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij om de kosten van extra tickets en hotels te betalen. België overweegt momenteel geen repatriëringsmaatregelen.

We nodigen je uit om op de hoogte te blijven via de lokale pers en via ons reisadvies - https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reis...

Laat het ons weten door deze e-mail te beantwoorden als je een alternatief hebt gevonden om naar België terug te keren.

Met vriendelijke groeten,

Ambassade van België
Panama

 
AMBABEL PANAMA FLASH

18.03.2020

Voor de Belgen in Guatemala

Beste landgenoten,

U heeft zich ingecheckt via onze app Travellers 'online om ons te informeren over uw reis naar Guatemala.  Als je dit nog niet hebt gedaan, vragen we je om je zo snel mogelijk te registreren - https://travellersonline.diplomatie.be/Culture/Selection?returnUrl=%2f

Om de verspreiding van het COVID-19-coronavirus te voorkomen, is de toegang tot Guatemala sinds 16 maart middernacht voor alle buitenlanders verboden en zijn alle grenzen theoretisch gedurende 2 weken gesloten. Het is echter aan ons dat het nog steeds mogelijk is om het land over landgrenzen te verlaten naar Mexico. Sommige van onze landgenoten hebben dit al bereikt en bevestigen dat er geen quarantaine is nadat ze Mexico zijn gepasseerd.

Vervolgens kunt u Mexico City of Cancun over de weg bereiken (10 tot 15 uur reizen), vanwaar u binnen enkele dagen nog een vlucht naar Europa kunt nemen, aangezien de vluchten vol zijn. We benadrukken dat als u door de Verenigde Staten reist, u een ESTA in orde nodig heeft. Het wordt alleen afgegeven aan Europese burgers die NIET in Europa hebben verbleven in de 14 dagen voorafgaand aan hun doorreis in de Verenigde Staten. Voor doorvoer via Canada (met ETA in orde) accepteren alleen de luchthavens van Montreal, Toronto, Calgary en Vancouver nog internationale commerciële vluchten.

We nodigen je uit om op de hoogte te blijven via de lokale pers en via ons reisadvies -  https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen     

Laat het ons weten door deze e-mail te beantwoorden als je een alternatief hebt gevonden om naar België terug te keren.

Met vriendelijke groeten,

Ambassade van België

Panama

 

****************************************************************************

Voor de Belgen in Panama, Costa Rica en Nicaragua

Beste landgenoten,

U heeft ingecheckt via onze app Travellers 'online om je reis naar Panama, Costa Rica of Nicaragua te melden. Als je dit nog niet hebt gedaan, vragen we je om je zo snel mogelijk te registreren - https://travellersonline.diplomatie.be/Culture/Selection?returnUrl=%2

Om de verspreiding van het COVID-19-coronavirus te voorkomen, zoals u weet, wordt de Europese burger en alle reizigers uit Europa sinds 15 maart 2020 en voor een hernieuwbare periode van 30 dagen de toegang geweigerd tot het grondgebied van Panama. Alle vluchten vanuit Europa zijn stopgezet. Panama heeft ook besloten zijn grenzen volledig te sluiten en er zijn strikte inperkingsmaatregelen bevolen. Volg ze strikt op in afwachting van uw vlucht. Voor Panama vindt u hieronder een lijst met contacten van verschillende luchtvaartmaatschappijen. Sommigen hebben een specifiek e-mailadres voor Panama aangemaakt.

In Costa Rica zullen buitenlanders vanaf 18 maart tot dezelfde tijd op 12 april het land niet meer kunnen binnenkomen. Het land verlaten is altijd mogelijk, mits de luchtvaartmaatschappijen hun vluchten behouden. Ook hier vragen we je om je strikt te houden aan de maatregelen die de Costa Ricaanse autoriteiten hebben genomen terwijl je wacht om het land te kunnen verlaten.

Tot op heden zijn er geen bevestigde gevallen van COVID-19 in Nicaragua, noch zijn er specifieke beperkingen op reis- en gezondheidsmaatregelen bij aankomst in Managua, hoewel deze situatie kan veranderen. Reizigers uit Nicaragua moeten echter over het algemeen naar een van de buurlanden reizen om het land te verlaten, vandaar het belang om op de hoogte te blijven van wat er in Midden-Amerika gebeurt. We nodigen je uit om op de hoogte te blijven via de lokale pers en via ons reisadvies - https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen   

Belangrijke informatie met gevolgen in deze 3 landen: Lufthansa verbreekt de verbindingen met Latijns-Amerika vanuit Europa van woensdag 18 maart tot 12 april. Alleen de volgende links blijven actief:

- FRA (Parijs) -MEX (Mexico) -FRA met 5 frequenties per week

- FRA-GRU (Sao Paolo) -FRA met 7 frequenties per week

- ZRH (Zürich) -GRU-ZRH met 5 frequenties per week

We vragen u om onmiddellijk stappen te ondernemen om terug te keren naar België of naar uw vaste woonplaats en om reizen zoveel mogelijk te vermijden, door eerst contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij. Indien nodig, tot op heden (18.03), zijn retouren in Europa nog steeds mogelijk met een vlucht (Copa, Avianca, ...) via Cuba en Colombia, Mexico en mogelijk Canada, op voorwaarde dat u het document online aanvraagt ETA. U zult waarschijnlijk een paar dagen moeten wachten om te kunnen reizen, aangezien veel vluchten vol zijn.

Wij vestigen uw aandacht op het feit dat u uw check-in indien mogelijk online moet uitvoeren om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van overboeking. U moet ook door deze landen reizen en de luchthaven niet verlaten. Uw eindbestemming moet België zijn.

We nodigen u uit om contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij om de kosten van extra tickets en hotels te betalen. België overweegt momenteel geen repatriëringsmaatregelen.

Houd er ook rekening mee dat de noodlijn geen 24-uurs callcenter is, maar een lijn die bedoeld is voor extreme noodsituaties 's nachts (overlijden, ongeval, ziekenhuisopname, enz.) die u overdag gerust kunt bellen voor elke vraag met betrekking tot deze crisis. We kunnen u geen updates geven over de vluchten in het midden van de nacht in Panama. Houdt u zoveel mogelijk rekening met het tijdsverschil.

Laat het ons weten door deze e-mail te beantwoorden als je een alternatief hebt gevonden om naar België terug te keren.

Met vriendelijke groeten,

Ambassade van België

Panama

Diplomatie.Belgium

· Yesterday · 

 

#Coronavirus | What should you do when you are abroad and want to return to Belgium? 1 Contact your travel agency, tour operator or airline company. 2 Register on https://travellersonline.diplomatie.be/ and follow the online instructions of our embassies. 3 In case of emergency, call to +32 (0)2 501 4000. 4 Limit your social contacts as much as possible for the next few days.

#Coronavirus | Que devez-vous faire quand vous vous trouvez actuellement à l’étranger et que vous souhaitez rentrer en Belgique ? 1 Contactez votre agence de voyage, tour-opérateur ou compagnie aérienne. 2 Inscrivez-vous sur https://travellersonline.diplomatie.be/ et suivez les instructions en ligne de nos ambassades. 3 En cas d'urgence, appelez le +32 (0)2 501 4000. 4 Limitez autant que possible vos contacts sociaux pour les prochains jours.

#Coronavirus | Wat moet je doen als je in het buitenland bent en naar België wil terugkeren? 1 Neem contact op met je reisagentschap, touroperator of luchtvaartmaatschappij. 2 Schrijf je in op https://travellersonline.diplomatie.be/ en volg de online-instructies van onze ambassades. 3 Bel in geval van nood naar +32 (0)2 501 4000. 4️ Beperk je sociale contacten de komende dagen zoveel mogelijk.

#Coronavirus | Was sollten Sie tun, wenn Sie im Ausland sind und nach Belgien zurückkehren wollen? 1 Wenden Sie sich an Ihr Reisebüro, Ihren Reiseveranstalter oder Ihre Fluggesellschaft. 2 Registrieren Sie sich auf https://travellersonline.diplomatie.be/ und folgen Sie den Online-Anweisungen unserer Botschaften. 3 In Notfällen rufen Sie die Nummer +32 (0)2 501 4000 an. 4 Schränken Sie Ihre sozialen Kontakte für die nächsten Tage so weit wie möglich ein.

 

Diplomatie.Belgium

#Coronavirus | Belgium advises against all trips abroad. People who are already abroad and want to return to Belgium are advised to contact their travel agency, tour operator or airline company.  More information: http://bit.ly/CoronaMFAen

#Coronavirus | La Belgique déconseille tous les voyages à l'étranger. Les personnes se trouvant actuellement à l’étranger et qui souhaitent rentrer en Belgique, doivent en premier lieu s’adresser à leur agence de voyage, tour-operateur ou compagnie aérienne.  Pour plus d'informations : http://bit.ly/CoronaAEfr

#Coronavirus | België raadt alle reizen naar het buitenland af. Wie zich in het buitenland bevindt en naar België wil terugkeren, moet zich in eerste instantie te richten tot het reisagentschap, de touroperator of de vliegtuigmaatschappij.  Meer info: http://bit.ly/CoronaBuZaNL

#Coronavirus | Belgien rät von allen Auslandsreisen ab. Personen, die sich bereits im Ausland befinden und nach Belgien zurückkehren wollen, wird empfohlen, sich mit ihrem Reisebüro, Reiseveranstalter oder ihrer Fluggesellschaft in Verbindung zu setzen.  Mehr Informationen: http://bit.ly/CoronaMFAenTop of Form

Bottom of Form

 

 

Nieuws

04 jul

De COVID-19-crisis heeft alle gewoontes door elkaar geschud en iedereen gedwongen bepaalde werkwijzen te herzien. Dit was ook het geval voor de FOD Buitenlandse Zaken, waar telewerken de regel is, ook al moet de FOD een van zijn fundamentele taken uitvoeren: het bijstaan van Belgen in het buitenland. Niet eenvoudig toen de crisis wereldwijd was: "Het is alsof je 200 aardbevingen en vele naschokken tegelijk hebt gehad, ook in België", zegt minister Goffin.

02 jul

De minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), verklaart dat: "Naar aanleiding van de goedkeuring op 30 juni van de Europese aanbeveling die niet-essentiële reizen uit een 15-tal landen buiten de Europese Unie geleidelijk aan toestaat, is België begonnen met overleg met deskundigen van de betrokken overheidsdiensten om te komen tot een voorzichtige heropening van zijn grenzen".

02 jul

Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin verwelkomt de nieuwe conclusies van de Raad van de Europese Unie over de betrekkingen tussen de Europese Unie (EU) en Afrika, het die op dinsdag 30 juni 2020 aangenomen werden en waaraan België actief heeft bijgedragen en die als basis zullen dienen voor de discussies om de relatie met onze Afrikaanse partners te herdefiniëren.

01 jul

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin verwelkomt de resolutie die de VN-Veiligheidsraad in New York vandaag heeft aangenomen over de Covid-19-pandemie. De Veiligheidsraad roept met resolutie 2532 op tot humanitaire wapenstilstanden van negentig dagen in alle conflictgebieden wereldwijd, om het hoofd te kunnen bieden aan de Covid-19-pandemie.

30 jun

Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin is tevreden dat de internationale conferentie ‘Supporting the future of Syria and the region’, die vandaag 30 juni 2020 in virtuele vorm plaatsvond, erin geslaagd is om de aandacht te vestigen op de moeilijke humanitaire situatie van de Syrische bevolking en daarnaast te pleiten voor hernieuwde inspanningen voor een politieke oplossing voor het conflict in Syrië.